Przedstawiamy kolejną publikację z naszej serii wydawniczej „Archaeologica Hereditas” w cyklu „Konserwacja zapobiegawcza środowiska”. Tom pod redakcją Katarzyny Zdeb i Radosława Andrzeja Gawrońskiego nosi tytuł „Dziedzictwo kulinarne”.
Wersja elektroniczna publikacji jest dostępna TUTAJ
„Każde państwo lub region charakteryzuje się lokalną kuchnią, w skład której wchodzą rozpoznawalne, unikatowe potrawy, których sposób przygotowywania wiąże się z tradycją, a sposób i czas spożywania są wyjątkowe. Mimo to kulinaria nie stanowią pierwszego skojarzenia w przypadku rozważań nad Listą światowego dziedzictwa UNESCO1. Jednakowoż, zgodnie ze słowami Henryka J. Lewandowskiego, dziedzictwo kulinarne stanowi element dziedzictwa kulturowego i „odgrywa ogromną rolę w promocji każdego regionu, właśnie ze względu na różnorodność oraz specyficzność typowych dla każdego regionu produktów żywnościowych. Kiedy dodamy do tego także tradycyjną oprawę spożywania posiłków i obchodzenia świąt, budujemy niepowtarzalny klimat który w różne regiony przyciąga rzesze turystów.”
Powyższa publikacja prezentuje możliwości poznania elementów dziedzictwa kulinarnego na podstawie wyników badań antropologicznych, etnograficznych, archeologiczno-historycznych, archeologiczno-chemicznych, jak również spojrzenie na całość światowych elementów tradycji dotyczących przygotowania i spożywania posiłków.