Rozmowa z dr Pauliną Komar (Instytut Archeologii UKSW) na temat początków winiarstwa i kultury winiarskiej w starożytnym Rzymie. Badania nad pochodzeniem wina i handlem tym trunkiem stanowią dzisiaj jeden z najważniejszych i najciekawszych tematów naukowych, odpowiadających na pytania o antyczną ekonomię.
Kto pierwszy rozpoczął produkcję wina? Czy wino w starożytnym Rzymie było napojem dla wszystkich? Jak transportowano, przechowywano i pito wino? Gdzie produkowano najbardziej cenione gatunki wina? Czy dzisiejsze wino przypomina to antyczne? Jak dzisiaj badane są ślady dawnego winiarstwa?
- strona główna
- AKTUALNOŚCI
- INSTYTUT
- KATEDRY
- PRACOWNICY
- Prof. Fabian Welc
- Dr Magdalena Żurek
- Prof. Przemysław Urbańczyk
- Prof. Louis Nebelsick
- Dr hab. prof. ucz. Radosław Gawroński
- dr hab. prof. ucz. Bożena Józefów-Czerwińska
- Dr Kamil Rabiega
- Dr Rafał Solecki
- Dr Christina Tsouparopoulou
- Dr Joanna Wawrzeniuk
- Dr Jacek Wysocki
- Dr Małgorzata Zaremba
- Dr Katarzyna Zeman-Wiśniewska
- Prof. Zbigniew Kobyliński
- Dr Janusz Budziszewski
- Dr Paulina Komar
- Dr Bernhard Schneider
- RADA DYSCYPLINY NAUKOWEJ
- CZASOPISMA I SERIE WYDAWNICZE
- SEKRETARIAT
- NAUKA
- STUDIA
- KONTAKT